Żywienie w cukrzycy typu II

Trener personalny Kępice

Prasówki

Żywienie w cukrzycy typu II – Cukrzyca typu II jest chorobą metaboliczną, której powstawanie warunkują czynniki genetyczne i społeczne. Oznacza to, że osoby obciążone genetycznie ryzykiem rozwoju cukrzycy mogą, ale nie muszą zachorować. Za ostateczne rozwinięcie się insulinoodporności w wysokiej skali odpowiada tryb życia także możliwość odżywiania. Aktywność zewnętrzna oraz dieta są też istotnymi aspektami w terapii diabetyków.

 

 

Trener personalny Lipiany

Specjaliści medycyny funkcjonalnej i starej są zgodni: w przypadku chorób metabolicznych niezbędne jest wykorzystywanie leczenia zintegrowanego, i w terapii nie można lekceważyć znaczenia diety oraz sposobu życia. Zwiększenie aktywności ruchowej i zmiana nawyków żywieniowych to dwa najważniejsze składniki niezbędne do utrzymania prawidłowego nastroju zdrowia osób, które zmagają się z cukrzycą typu II. Wprowadzenie dobrze zbilansowanej diety może również zatrzymać postęp choroby u kobiet w okresach przedcukrzycowych.

 

Trener personalny Lipiany

Zobacz również Puderniczki

Dieta cukrzyka. Podstawowe założenia i cele

Dieta dla pań zmagających się z cukrzycą typu II składa się na normalnych zasadach zdrowego odżywiania m.in. prawidłowego łączenia pokarmów czy zwiększenia liczby spożywanych warzyw i pewnych owoców ale mimo wszystko musi indywidualnego dopasowania jadłospisu do potrzeb wynikających m.in. z stania schorzeń towarzyszących i zdecydowanych przez specjalistę celów leczenia. Oznacza to, że wszystek chory powinien być pod stałą opieką lekarza, a pomaganie nie że być oparte całkowicie na diecie, jednak stanowi ona nieodzownym elementem terapii.

 

Trener personalny Lipiany

Najważniejszym punktem leczenia dietetycznego w cukrzycy typu II jest dostarczenie osobie cierpiącej wystarczającej ilości działalności oraz elementów pokarmowych niezbędnych do sprawnego funkcjonowania układu. Inne cele ustala się w zależności od tego stanu osoby cierpiącej. W wstępnej fazie zdrowienia kobiet z nadwagą i otyłością jest redukcja masy mięsa oraz mieszkanie wagi na fizjologicznym poziomie. Zmiana nawyków żywieniowych służy także normalizacji wskaźników metabolicznych, w obecnym zakresu lipidów, glikemii itd. oraz zapobieganiu powikłaniom cukrzycowym.

 

Trener personalny Lipiany

Żywienie diabetyków w pracy

W żywieniu osób zmagających się z cukrzycą typu II ważny jest również skład jadłospisu, czyli rodzaj materiałów spożywczych, jak oraz procedura ich wykonania. Według najnowszych badań naukowych, żywienie kobiet z cukrzycą typu II ma wystarczać w warzywa i niesłodkie owoce 50%, zdrowe tłuszcze NNKT – 20%, organiczne białka 20%, węglowodany złożone 10%. Dania dla diabetyków należy czynić z artykułów nieprzetworzonych i zasobnych w błonnik. Warzyw oraz owoców skrobiowych nie należy rozgotowywać, gdyż tłumaczy obecne na przebieg ich indeksu glikemicznego. W obecnym tłu należy też uwzględnić ładunek glikemiczny, który według najnowszych doniesień jest ważniejszy od indeksu dodatkowo w liczby kolejności należy posługiwać się tak nim. Przydatne jest ograniczenie jedzenia produktów, które są źródłem cukrów prostych (słodkie owoce, napoje słodzone, słodycze, dżemy), produktów wielkich w tłuszcze utwardzone typu trans zamiast pochodzenia zwierzęcego i soli. W diecie cukrzycowej należy duży nacisk położyć na uregulowanie pracy insuliny, dlatego najskuteczniejszym rozwiązaniem jest spożywanie posiłków co 4-5 godzin. Podstawą powinny być potrawy przyrządzane w wodzie czy na parze oraz duszone.

 

Trener personalny Lipiany

„Osoby, które zmagają się z cukrzycą typu II niechętnie doskonalą swoje zachowania żywieniowe, gdyż uważają, że dieta dla diabetyków jest rzadka i zajmuje przyjemność jedzenia. Nic dużo mylnego – przekonuje trener postaw zywiniowych Magdalena Dorko – Wojciechowska. Żywienie w cukrzycy typu II jest smaczne, zdrowe i pewnie stanowi go kilka, niż w popularnej diecie. Nie więc, że należy ograniczać kalorycznośc posiłków, co jest obecnie niekatualne w dietetyce XXI wieku, tylko dlatego, że produkty są gęsto odżywcze i zapewniają organizmowi mnóstwa witamin i minerałów oraz tych układ nie otrzyma w nadmiarze. Najważniejszym zadaniem diety w cukrzycy jest skierowanie metabolizmu i zmiana smaku tak, aby usunąć z diety cukry gładkie i słodki smak. Bogaty smak potraw można zaoszczędzić dzięki ich uważnemu przygotowaniu i zdobywając zioła. Tak do ostatniego pomocne będą doskonałe przepisy kulinarne. Profesjonalnie opracowany plan żywieniowy znacznie ułatwia wdrożenie nowych myśli w kuchni, dzięki czemu zmiana nawyków zatrzymuje się spokojna i trwa bezboleśnie. Co istotne, z tzw. diety dla cukrzyków mogą bezpiecznie mieć wszyscy, i to świadczy, że nie ma konieczności przygotowywania osobnych posiłków dla chorej osoby. Inny technologia odżywiania przyniesie korzyści dla zdrowia całej rodziny”.

 

Trener personalny Lipiany

zobacz również Żywienie W Cukrzycy Typu II

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o